woensdag 4 januari 2012

Een echte sportmalloot plast rood


Zet je EPO kuurtje maar stop. Laat de zakken bloed voor je bloedtransfusies maar in de gootsteen weglopen en zet je louche dopingarts op straat. Injectiespuiten en bloedzakken zijn namelijk zo passé. Een beetje trendbewuste sporter kiest voor de legale, natuurlijke variant om het uithoudingsvermogen te vergroten: bietensap. Als je de recente onderzoeken moet geloven worden de rode bloedzakken waar wielrenartsen altijd zo geheimzinnig mee lopen te zeulen vervangen door deze andere bloedrode vloeistof. Het heeft vele voordelen: het is legaal, er komen geen injectienaalden aan te pas, het is goedkoper en het is gezond. Alleen de smaak is iets minder aantrekkelijk. Minder aantrekkelijk dan de smaak van bloed? Tja, ook al heb ik zelf geen vampierachtige neigingen, als ik moet kiezen tussen het drinken van een glas bloed of een glas bietensap. Nou, dan moet ik toch nog even heel goed nadenken…
“Het zal wel weer…”
Bovenstaande gedachte zal nu waarschijnlijk in veel sporthoofden naar boven ploppen. Want worden sporters niet constant gefopt door de commercie? Is laatst niet aangetoond dat sportdrankjes gewoon water met een chemisch smaakje zijn? Zullen die magneetarmbandjes van het Nederlands elftal nou echt Pelé-achtige talenten naar boven brengen? Kan zo’n hip Tel Sell apparaat werkelijk binnen twee weken voor een goddelijk lichaam zorgen? Is die bietensap niet gewoon het zoveelste sprookje dat de commercie ons voorschotelt? Voor de sporters die net iets te vaak in gladde praatjes vol valse beloftes zijn getrapt, gooi ik er maar even een wetenschappelijk onderzoekje tegenaan.

Het is nitraat waar het om gaat
 Een Engelse universiteit heeft mannen van tussen de 19 en 38 geronseld voor een onderzoek. De ene groep moest gedurende 6 dagen   een halve liter bietensap naar binnen werken en de andere groep deed hetzelfde met bessensap. Lucky bastards, zullen de Engelse bietenmannen gedacht hebben toen ze de bessenmannen van hun drankje zagen genieten terwijl ze zelf de grootste moeite hadden om hun bietenvariant naar binnen te werken. Maar… na die 6 dagen moesten beide groepen zolang mogelijk op een hometrainer fietsen en je raadt het al: de bietenmannen hielden dat langer vol dan de bessenmannen. Alsof een halve liter bietensap naar binnen werken al niet indrukwekkend genoeg is, fietsten zij ook nog eens 16% langer door dan de bessenmannen. Tja, wie het laatst lacht…
Deze resultaten worden verklaard door het hoge nitraatgehalte in bietensap. In het lichaam wordt nitraat omgezet in nitriet dat vervolgens het stikstofmonoxide gehalte verhoogt. Dat zorgt dan weer voor verwijding van de bloedvaten waardoor het lichaam efficiënter om kan gaan met zuurstof.
Een bietenman of -vrouw worden schijnt nog meer voordelen te hebben dan langer op je fiets te kunnen trappen. Naast het verbeteren van het uithoudingsvermogen vergroot het ook de bloedtoevoer naar de hersenen en werkt het bloeddrukverlagend. Dus ken je iemand die wel wat meer bloedtoevoer naar de hersenen kan gebruiken? Doe hem een flesje bietensap cadeau.

Een addertje onder het gras….?
Nitraat wordt dus omgezet in nitriet. Maar nitriet kan op zijn beurt weer overgaan in nitrosamines. Nitrosamines blijken kankerverwekkend te zijn in bepaalde dierproeven. KWF kankerbestrijding stelt dat de effecten van nitrosamines bij mensen nog niet bekend zijn. Toch adviseren ze nitraatrijke groentes hooguit twee keer per week te eten. Ook raden ze aan nitraatrijke groentes niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.
Het innemen van vitamine C kan de schadelijke effecten van nitriet beperken. Maar vetzuren in de maag houden dat gunstige effect van die vitamine C tegen. Kort gezegd: nitraat + vitamine C = goed. Nitraat + vitamine C + vet = slecht. Ook het innemen van nitraat in combinatie met vis wordt afgeraden.
In hoeverre het eten of drinken van nitraat schadelijk is, durf ik dus niet te zeggen. Het verband tussen nitraat en kanker schijnt bij mensen nooit wetenschappelijk aangetoond te zijn. Toch is het interessant om verdere onderzoeken in de gaten te blijven houden. (Je ziet het, ik wil geen schadeclaims op mijn dak krijgen.)

Hoe houd ik het binnen?
Dat fietsen van die bietenmannen was best indrukwekkend. Maar een halve liter per dag drinken, vind ik persoonlijk nog veel indrukwekkender! Vind je je smaakpapillen al aardig “natuurlijk” ingesteld doordat je thee zonder suiker drinkt? Nou, dit is wel van een andere orde. Het smaakt een beetje naar aarde waar iets in heeft liggen rotten (tenminste, zo stel ik me de smaak van aarde voor). Dus dan heb ik het niet over lekker zachte, pure, romige modder. Maar dompige, schimmelachtige aarde waarin een karkas aan het wegrotten is. Het soort waar maden van houden.
Ik heb geprobeerd alles in één keer achter elkaar weg te klokken, maar het kwam net zo snel weer omhoog via dezelfde weg. Een andere keer heb ik bedorven sap gedronken en ik merkte geen verschil. Dat zegt wel genoeg… Citroen of een ander vruchtensapje toevoegen schijnt de smaak aangenamer te maken. Bietensap dat gefermenteerd is komt de smaak ook ten goede. En misschien is het ook wel een kwestie van niet zeuren, het moet nou eenmaal gebeuren.

Gele urine is passé
Niet alleen EPO en bloedtransfusies zijn niet meer hip. Gele plas is ook passé. Echte sporters hebben geen gele urine, maar rode (of paarse voor de echte diehards). Bieten worden namelijk als kleurstof gebruikt en het kleurt niet alleen kledingstoffen… Dopingcontroleurs in het wielrennen zijn inmiddels al gewend aan de rode plasjes die ingeleverd worden. Dus wees voorbereid op een kleurrijk toiletbezoek als je besluit je aan de bietensap te wagen.
Een echte sportmalloot plast tegenwoordig rood.

Francien Vierkant  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten